-
2015. június 18. 17:05

Autocross OB 2.futam / Autókrosszosaink Közép-Európa legjobbjait verték

Rovat archívum

2018. február 14. 08:05

Autocross Kupa 2018 (2 kerék hajtás,max 4000 ccm)

2018. január 23. 17:31

Szakági közlemény

2017. november 19. 11:31

Offroad Szakági Díjkiosztó

2017. október 20. 15:12

Folytatás 2018-ban.....

2017. október 13. 08:20

Sikeres volt! LIVE!!! Az Autocross OB+Zóna bajnokság zárófutamáról

Twitter

Szerző: Borbás Bálint | Fotó: Kiss Imre

A horvátországi Rupában rendezték az autókrossz ob idei második futamát, amely egyben a Közép-Európai Zóna Bajnokság és a szlovén bajnokság küzdelmeibe is beleszámított. A nemzetközi mezőnyben több magyar siker is született.

Igazi nyárias hangulatban telt az autókrossz országos bajnokság idei második versenyhétvégéje, hiszen Rupa versenypályája mindössze 20 kilométerre fekszik a tengerparttól, így a magyar versenyzőknek volt hol lemosniuk magukról a verseny porát!

A zóna-, a magyar és a szlovén bajnokság összevont mezőnyében szép kis létszám gyűlt össze, így minden kategóriában színvonalas versenyeket láthattak a nézők. A versenyzők dolgát a pálya talaja is némileg megnehezítette, a megszokott földes-murvás borítás helyett ezúttal ugyanis inkább sziklás-kavicsos, nyomokban földet is tartalmazó talajon kellett boldogulniuk.
A körülmények persze mindenki számára azonosak voltak, és mint tudjuk, az autókrosszosokat kemény fából faragták, így senki sem panaszkodott, mindenki teljes gázzal nyomta neki a kanyarokban keresztbe, mit sem törődve az előtte haladók kerekei által felvert kavicsokkal.

Az összkerék-meghajtású, több száz lóerős SuperBuggyk versenyét a sokszoros magyar bajnok Ábrahám Károly magabiztos fölénnyel nyerte, miután a szabadedzésektől kezdve az előfutamokon át a döntőig egész hétvégén ő volt a leggyorsabb. Mellőle, az első sorból ifjú kihívója, a szeghalmi győztes Klenáncz Szabolcs várta a döntő elindítását, ám neki a rajtnál lefulladt vasszöcskéje, ami csak azután indult be, hogy ketten belerohantak hátulról.
Amint ezt a kezdőlökést megkapta, eszeveszett tempóba kezdett, és több szép előzést bemutatva már a 4. helyen haladt, amikor az utolsó előtti körben kitört bal első futóműve, és irányíthatatlanná vált szöcskéjével lesodródott a pályáról. Közben a hűtővize is felforrt, és mivel a felcsapódó gőz láttán a pályabírók tűzre gyanakodtak, leintették a versenyt, mivel pedig a táv 75%-át már teljesítette a mezőny, így nem lett új rajt, az előző kör alapján hirdettek végeredményt.
Ábrahám mögött a remek hétvégét kifogó Kecskés Roland lett a második, megelőzve az osztrák Thomas Markust és Klenánczot, akitől mostani győzelmének köszönhetően Ábrahám az összetettben is átvette a vezetést.

A Buggy1600-ban azonban továbbra is a Klenáncz nevet olvashatjuk az ob-tabella legfelső sorában. E kategóriában Szabolcs édesapjával, Józseffel párban képviselte a magyar delegációt, és ugyan az olasz Mattia Sordo győzelmét egyikük sem tudta megakadályozni, ám Szabolcs bejött a második helyre, míg az idősebbik Klenáncznak a 6. hely is elég volt arra, hogy egy ponttal megőrizze vezető helyét Peter Levkus előtt a bajnoki pontverseny élén.

A karosszériás autók számára kiírt Touring Autocross mezőnyében kétség sem férhetett Kis Ádám győzelméhez, aki horvátországi sikerével az ob összetettjében is tetemes előnyre tett szert a mostani versenytől távolmaradó Antal Istvánnal szemben.

A bajnokság állása

SuperBuggy

1. Ábrahám Károly 67

2. Klenáncz Szabolcs 61

3. Tóth Richárd 49

Buggy1600

1. Klenáncz József 50

2. Peter Levkus 49

3. Zámbó Mihály 35

Touring Autocross

1. Kis Ádám 67

2. Antal István 34

3. Sven Katic 30

 

Következő versenyek, események

április 21-22. FIA CEZ Autocross Championship / Humpolec

április 28-29. Autocross OB 1.futam + CEZ

április 28-29. FIA CEZ Autocross Championship / Nyirád

május 4-6. FIA Autocross European Championship 1st Round

május 13. Autocross OB 2.futam

május 19-20. FIA CEZ Autocross Championship / Ribnik

június 1-3. FIA Autocross European Championship 2nd Round

június 8-10. FIA Autocross European Championship 3rd Round

június 16-17. FIA CEZ Autocross Championship / Molcs

június 16-17. Autocross OB 3.futam + CEZ

június 22-24. FIA Autocross European Championship 4th Round

június 29. - július 1. FIA Autocross European Championship 5th Round

július 7-8. Autocross OB 4.futam

július 14-15. FIA CEZ Autocross Championship / Porici

július 20-22. FIA Autocross European Championship 6th Round

július 28-29. FIA CEZ Autocross Championship / Ravenna

Autósport a TV-ben

-